新eRepublik高登黨論壇

真正屬於高登仔既黨壇

新人加入步驟
1. 用 遊戲內的名稱 申請論壇帳戶
2. 到 此處 開post,在post內留下profile link用作申請權限
3. 到 此處 登記成為正式黨員
4. 到 此處 登記成為高登黨軍

最新事項
發佈日期 內容
2月2日 最新黨內空手傷害排名
6月17日 [黨務討論] 新人網更新建議咨詢
6月17日 [黨務討論] 黨內新人政策建議咨詢
進行中的活動/補助
發佈日期 內容
6月17日 百家講壇報業支援計劃

直達IRC傳送門
高登黨QQ群:143617973 高登黨黨軍QQ群:244511731
工具-Tools 高登新人指南 IRC聊天室 - HKGOLDEN1999 eRepublik 實用插件網址 高登黨資料庫 HKG頭像製作器
高登遊戲內連結 高登黨 高登黨報 高登黨軍
國家部門報紙 國防部軍令 信息部 教育部 外交部 央行 議會

【国家战略】什么是帝国主义?(长文慎入)

KK Lau
    督察
    督察

文章數 : 377
    警章 : 421
    注冊日期 : 2010-12-21

【国家战略】什么是帝国主义?(长文慎入)

發表 由 KK Lau 于 周六 4月 16, 2011 2:23 am

http://www.erepublik.com/en/article/-1-1748202/1/20

1. 借道打菲律賓的錢是Atra 多次追問內閣下才有結果的, 但我而家為止都唔清楚央行到底有無陪翻幾十G 俾賓賓。之前既承諾而家既內閣愛理不理。

2. 對日戰爭是, 一班過去對eC非常不滿既NK土著移民然後打翻eC 轉頭, 滅NK 激嬲水木呢個後花園, 731既事當然都係故意的, 而eC當然借機會霸塊水果地。求和搵美帝調解? 美帝都係覺得當時自己、歐洲克克, 羅馬尼亞戰況惡劣, 想你專注翻歐洲..

3. 全羅南道的起義, 是羅馬尼亞總統解釋SK的首都濟洲與其他資源不相連, 經濟在過去兩月已因eC佔地而大受打擊, 在得知eC得到小巴的鋁資源後去起義的, 目的為希望連上濟洲及遷都, 順便解決台灣麥地問題, 後來竟然有某內閣成員入黎話「all RW without eC PERMISSION IS ILLEGAL and must be put down」
    違法..我真的在營幕後面笑鳥

4. 仲有印度的地, 到底佢地打算長佔連錢都唔俾, 定係人地唔出聲當無件事發生過呢? 都係心照好喇。

5. 「中国强势一点,怎么了?」:有某內閣成員曾經在群中講過
    「反正都是敵人,食言算個鳥」

或者我資訊可能都係錯誤, 有無人補完?
    誰是誰非, 自己判斷吧..
    milk tea
    總督察
    總督察

文章數 : 570
    警章 : 823

回復: 【国家战略】什么是帝国主义?(长文慎入)

發表 由 milk tea 于 周一 4月 18, 2011 3:56 pm

盟國之間的換地, 如果得不到雙方初步同意就開始, 其實都唔多算盟國了. 無他的, 以後EC周邊國家的輸出, 以後全部投入EC以外的戰場, 例如: USA. 我睇土共和水木, 已經不重視盟國的輸出. (軍事方面如此, 經濟方面更是, 99% import tax. 如果沒有軍事, 經濟的交流, 如何說服水土, 讓外交佔一席地?)

如果要改變情況, 需要詳細一點的"建議". 解釋太多, 雖然得到支持, 但仍無法提升外交的重要性.
    last me
    雞仔餅
    雞仔餅

文章數 : 116
    警章 : 125
    注冊日期 : 2010-12-24

發表 由 last me 于 周一 4月 18, 2011 6:08 pm

同rl中國一鳩樣,無咩真朋友
    Kotobuki Nanase
    高級督察
    高級督察

文章數 : 425
    警章 : 534

發表 由 Kotobuki Nanase 于 周一 4月 18, 2011 6:45 pm

1.呢個答唔到

2. NK EC軍演搞得好地地,大家有NE又有BH幾咁HAPPY(土著都有份搶BH),凱哥條茂理失驚無神話要將NK建成「正常國家」,簽MPP得個墨西哥,結果係俾100G邀請對方不時走兩三個人黎加入搶BH行列,佢都痴鳩線 sosad 日本方面......咁係佢俾個機會我地名正言順打鳩佢,無計喎

3. SK......咁佢又真係未問過EC就去起義

4. 印度......開始還緊。講真,冇連接,EC佔住都冇用。

5. 都係答唔到,我未聽過

EC唔打,你話佢東亞病夫,淨識還口唔還手,同RL一鳩樣
    EC打人,你又話佢帝國主義
    我既意見係:呢個世界係冇正義既,以上你只能夠二揀一,頂多係搵D好聽既理由去裝飾下佢
    RemiliaYuki
    見習督察
    見習督察

文章數 : 287
    警章 : 383

發表 由 RemiliaYuki 于 周一 4月 18, 2011 9:24 pm

Kotobuki Nanase 寫到:
    我既意見係:呢個世界係冇正義既,以上你只能夠二揀一,頂多係搵D好聽既理由去裝飾下佢
    倒不如好好講明,「基於某些人利益採取行動」,都好過所謂好聽的理由。
    w4edward
    高級老散
    高級老散

文章數 : 46
    警章 : 56
    注冊日期 : 2010-12-09

發表 由 w4edward 于 周一 4月 18, 2011 9:31 pm

自從ne出左之後 幫萌友的次數少左 都係打ne戰場
    andrewlyh
    見習督察
    見習督察

文章數 : 276
    警章 : 355
    注冊日期 : 2011-01-17

發表 由 andrewlyh 于 周一 4月 18, 2011 10:24 pm

而家中國俾人個印象係幾霸道吓
    今日係內閣群睇到靜總話小巴以近乎哀求既語氣希望中國唔好滅佢地國
    表示會配合中國行動、其他地幾時還都無所謂云云
    大家好似多左個馬仔用咁開心

Kotobuki Nanase
    高級督察
    高級督察

文章數 : 425
    警章 : 534

發表 由 Kotobuki Nanase 于 周一 4月 18, 2011 10:31 pm

andrewlyh 寫到:而家中國俾人個印象係幾霸道吓
    今日係內閣群睇到靜總話小巴以近乎哀求既語氣希望中國唔好滅佢地國
    表示會配合中國行動、其他地幾時還都無所謂云云
    大家好似多左個馬仔用咁開心

邊個叫小巴之前咁臭寸
    話要同ONE簽晒全套MPP
    唔等到你個SB MPP到期先放人已經偷笑
    KK Lau
    督察
    督察

文章數 : 377
    警章 : 421

發表 由 KK Lau 于 周一 4月 18, 2011 11:39 pm

Kotobuki Nanase 寫到:

EC唔打,你話佢東亞病夫,淨識還口唔還手,同RL一鳩樣
    EC打人,你又話佢帝國主義

個問題係我覺得佢地連搵籍口都費事

好似我問過幾次內閣同靜總, 都無人理我伊朗會唔會還地
    然後今晚就見到佢出報紙話唔好鎮壓
    如果佢有其他諗法, 咪pm 我同我講, 我都係打份工想同人交代好d 好好睇睇咁姐. sosad
    乜都唔講又要扮神秘咁即係點jack sosad

現在的時間是 周一 12月 11, 2017 11:19 pm