新eRepublik高登黨論壇

真正屬於高登仔既黨壇

新人加入步驟
1. 用 遊戲內的名稱 申請論壇帳戶
2. 到 此處 開post,在post內留下profile link用作申請權限
3. 到 此處 登記成為正式黨員
4. 到 此處 登記成為高登黨軍

最新事項
發佈日期 內容
2月2日 最新黨內空手傷害排名
6月17日 [黨務討論] 新人網更新建議咨詢
6月17日 [黨務討論] 黨內新人政策建議咨詢
進行中的活動/補助
發佈日期 內容
6月17日 百家講壇報業支援計劃

直達IRC傳送門
高登黨QQ群:143617973 高登黨黨軍QQ群:244511731
工具-Tools 高登新人指南 IRC聊天室 - HKGOLDEN1999 eRepublik 實用插件網址 高登黨資料庫 HKG頭像製作器
高登遊戲內連結 高登黨 高登黨報 高登黨軍
國家部門報紙 國防部軍令 信息部 教育部 外交部 央行 議會

上線不如以後教新人開自產廠

Kotobuki Nanase
    高級督察
    高級督察

文章數 : 425
    警章 : 534
    注冊日期 : 2010-12-21

上線不如以後教新人開自產廠

發表 由 Kotobuki Nanase 于 周三 2月 16, 2011 6:48 pm

為左保護新人,唔使死喺變幻莫測既市場and匯率波動之下
    同埋幫佢地多D打仗
    建議以後教新人開自產廠:

一個新人,如果正常玩一個月
    最少有十五級(30天工作訓練x5 + 9任務x2 + 打10搶左右 = 178),14G
    加埋HW同埋SS,就有24G
    上線返2.4G,再借3.6G(升級又有1G,好易還),就有30G

新人本身有三塊空地
    用呢30G,開兩麥一包一人工廠
    工作技能七級,喺eC已經生產到最少76個包=152 health
    扣埋體力,點都仲夠你空手打11槍
    惟一既支出就係VAT,6CNY左右,是旦打多一份工都賺到

好處:市場or匯率再仆街都唔關你事,同埋快速升軍階+賺XP
    唔好處:新人第一個月冇得用0.19G訓練booster

除非無頭雞宣佈取消一人工廠
    否則呢個plan應該work

oolongtea
    沙展
    沙展

文章數 : 54
    警章 : 62
    注冊日期 : 2010-11-21

回復: 上線不如以後教新人開自產廠

發表 由 oolongtea 于 周四 2月 17, 2011 9:39 pm

好似話生產力準備同番人數掛勾
    MicahChi
    高級老散
    高級老散

文章數 : 21
    警章 : 21
    注冊日期 : 2011-02-01

發表 由 MicahChi 于 周六 2月 19, 2011 4:10 am

我跟左做...

想請問, 點拎廠D包出黎-0-?
    Master_luck
    雞仔餅
    雞仔餅

文章數 : 117
    警章 : 119
    注冊日期 : 2011-02-19

發表 由 Master_luck 于 周六 2月 19, 2011 5:15 am

MicahChi 寫到:我跟左做...

係市場掛賣,自己買番
    BillyHerrington
    雞仔餅
    雞仔餅

文章數 : 173
    警章 : 213
    注冊日期 : 2011-01-11

發表 由 BillyHerrington 于 周六 2月 19, 2011 5:40 am

oolongtea 寫到:好似話生產力準備同番人數掛勾
    咁就仆街鳥
    MicahChi
    高級老散
    高級老散

發表 由 MicahChi 于 周六 2月 19, 2011 6:54 pm

Master_luck 寫到:

係市場掛賣,自己買番

咁未有排搵 囧?
    高級督察
    高級督察

發表 由 Kotobuki Nanase 于 周六 2月 19, 2011 7:04 pm

MicahChi 寫到:

係市場掛賣,自己買番

咁未有排搵 囧?

公司頁有個掣叫「Show your offer」
    高級督察
    高級督察

發表 由 Kotobuki Nanase 于 周六 2月 19, 2011 7:08 pm

即係逼人開小號填坑

除非一人廠生產力只有十人廠既1/4
    唔係都有賺
    假設7級市場人工17CNY,自產繼續係76個包
    Q1包市價0.8CNY,攞76個包要既VAT要6CNY(76*0.8*0.1=6.08)
    自產=[76+(17-6)/0.8]*2-30=149.5體力
    買市場包=17/0.8*2=42.5體力

無頭雞食屎啦

Kotobuki Nanase 在 周六 2月 19, 2011 7:24 pm 作了第 2 次修改
    MicahChi
    高級老散
    高級老散

發表 由 MicahChi 于 周六 2月 19, 2011 7:19 pm

Kotobuki Nanase 寫到:
    MicahChi 寫到:

係市場掛賣,自己買番

咁未有排搵 囧?

公司頁有個掣叫「Show your offer」

找到了, 謝
    Kelvin Johnson
    雞仔餅
    雞仔餅

文章數 : 124
    警章 : 140
    注冊日期 : 2010-12-29

發表 由 Kelvin Johnson 于 周六 2月 19, 2011 10:14 pm

即係逼人開小號填坑

唔係都有賺
    Q1包市價0.8CNY,攞76個包要既VAT要6CNY(76*0.8*0.1=6.08)
    自產=[76+(17-6)/0.8]*2-30=149.5體力

無頭雞食屎啦
    其實呢......賣0.01CNY比自己咪得囉
    save完price即刻F5
    但係要手快
    高級督察
    高級督察

發表 由 Kotobuki Nanase 于 周日 2月 20, 2011 12:15 pm

Kelvin Johnson 寫到:

即係逼人開小號填坑

唔係都有賺

無頭雞食屎啦
    但係要手快

我以前都係賣0.01
    但成日奶野,比人搶左
    我懷疑係咪有人用script長期監察
    一發現平貨自動買入

再加上傳聞無頭雞用script自動掃平貨抬市
    Cocacola123
    督察
    督察

文章數 : 368
    警章 : 474
    注冊日期 : 2010-11-20

發表 由 Cocacola123 于 周日 2月 20, 2011 12:20 pm

即係逼人開小號填坑

唔係都有賺

無頭雞食屎啦
    但係要手快

我以前都係賣0.01
    但成日奶野,比人搶左
    一發現平貨自動買入

你唔知高登仔寫左個SCRIPT長期MON住0.01咩 ???
    MicahChi
    高級老散
    高級老散

發表 由 MicahChi 于 周日 2月 20, 2011 2:58 pm

我想問... 包廠買番自己D麥係未要一頁一頁咁搵番?
    因為起麥廠用SHOW MY OFFER田2招, 會係個人買緊, 唔係廠..
    Diamaond Wong
    雞仔餅
    雞仔餅

文章數 : 146
    警章 : 181
    注冊日期 : 2010-12-20

發表 由 Diamaond Wong 于 周日 2月 20, 2011 6:41 pm

MicahChi 寫到:我想問... 包廠買番自己D麥係未要一頁一頁咁搵番?
    因為起麥廠用SHOW MY OFFER田2招, 會係個人買緊, 唔係廠..
    係SHOW MY OFFER條link最後加/company/******(你間廠id)
    Kelvin Johnson
    雞仔餅
    雞仔餅

文章數 : 124
    警章 : 140
    注冊日期 : 2010-12-29

發表 由 Kelvin Johnson 于 周日 2月 20, 2011 9:08 pm

Cocacola123 寫到:

即係逼人開小號填坑

唔係都有賺

無頭雞食屎啦
    但係要手快

我以前都係賣0.01
    但成日奶野,比人搶左
    一發現平貨自動買入

你唔知高登仔寫左個SCRIPT長期MON住0.01咩 ???
    你唔知我長期0.01都冇中伏咩?

點知聽日即刻中伏 sosad
    MicahChi
    高級老散
    高級老散

發表 由 MicahChi 于 周一 2月 21, 2011 3:04 am

Diamaond Wong 寫到:
    MicahChi 寫到:我想問... 包廠買番自己D麥係未要一頁一頁咁搵番?
    係SHOW MY OFFER條link最後加/company/******(你間廠id)

OK了, thz a lot!!

eventide
    見習督察
    見習督察

文章數 : 215
    警章 : 234
    注冊日期 : 2011-01-25

發表 由 eventide 于 周二 2月 22, 2011 12:26 am

終於開到第一間廠,見到成個小麥market都0.09,自給自足都算,好懷疑如果請多幾個人返o黎o既話會唔會下年先出到貨 sosad

現在的時間是 周日 10月 22, 2017 12:32 pm